İMAJİNASYON TEKNİĞİ – HAYALDE CANLANDIRMA

Hayalde canlandırma veya zihinsel görüntüleme, imajinasyon tekniği ; uygulayan kişileri aklın “iç alanlarına doğru bir yolculuğu” yaşatmaya götürür. Genellikle, bir rehber bir konu ileri sürer, örneğin “yumuşak kumlu bir plajda yürümek” gibi, ve diğer kişiler de bunun üzerinde kendi zihinsel görüntülerini oluştururlar.

İMAJİNASYON TEKNİĞİ ASTROKLAROS.COM

Hayalde canlandırma, zihinsel görüntüler, fikirleri yaratma becerisidir. Herkes, hayalinde bir canlandırma yapar. Kafamızda görüntüler, durmadan hareket ederler. Yaratıcı görüntülemeler bize, yaşamımızda açığa vurmak istediğimiz enerji tipini ortaya çıkarmak için, “hakim olmayı” öğretecektir. Görüntüleme süreci çok basittir ve onu bir oyun gibi ele almak yeterlidir. Bunu sağlamak için de içimizdeki çocuğu harekete geçirmeliyiz.

Başlangıçta tek bir görüntüyle başlamanız, onu uzun süre hayalde canlandırmayı başarabildiğinizde, yenilerini eklemeniz daha iyidir. İşin sırrı, hiçbir zaman zorlamamaktır. Eğer verilen konu üzerine görüntü hemen belirmiyorsa, sakince zihninizi dinlenmesini bekleyin ve sonra bu olayı yaşayın. Görüntüleri görmek için uğraşmak yerine, bırakın onlar kendiliğinden ortaya çıksınlar. Onların önünüzden bir film gibi, art arda geçişlerini sakin ve kayıtsız seyredin. Ne olursa olsun, dikkat dağıtıcı şeyler ortaya çıkarsa, onların kaybolmalarını sakin bir şekilde bekleyin ve sonra tekrar “film”inize yoğunlaşın. Tıpkı meditasyon yaparken olduğu gibi, hayalde canlandırma işini çok yaparsanız, bu dikkat dağıtıcı olaylar önce azalmaya başlayacak, ardından da tümüyle kaybolacaklardır.

İMAJİNASYON ASTROKLAROS.COM

Bu oyalayıcı düşünceler, çoğunlukla sizin kılık değiştirmiş direnmelerinizdir! Eğer içinizde hoş olmayan veya tehdit edici görüntüler oluşursa, onları sevgi ve anlayışla kabul edin. Mesajlarını keşfetmek için onları sorgulayın. Bu görüntüler, çoğu zaman bilgelikle birleşmişlerdir. Öğrenme süreciniz için çok uygun öneriler sunarlar.
Kendi filmimizi bir seyirci gibi seyrederken iki tür tepki verebiliriz: ya onları kayıtsızca seyrederiz ya da görüntülerde kendimizi görürüz. İkinci durumda, oyuncu durumuna geçeriz ve rolümüzle ilgili tüm duyguları tekrar yaşarız. Örneğin, çikolatalı tatlılarla dolu bir masanın hayalini kurabilir ve görüntünün geçmesini bekleyebiliriz. Aynı şekilde, kendimizi bu tatlıları yerken ve çikolatanın parmaklarımızda erimesini,
vs. de “görebiliriz”. Ürettiğimiz görüntülerin yaratıcıları olduğumuzu ve bunları az bulunan, vazgeçilmez arkadaşlarımızmış gibi kabul ettiğimizi unutmayalım. Kurduğumuz görüntüler bize, kendimizi ve çevremizdeki insanları daha iyi tanımada yardımcı olurlar.

İMAJİNASYON TEKNİKLERİ

Hayalde canlandırma da başarılı olmanız için aşağıdaki sırayı izlemenizi öneririm:

Gevşeme. Her alıştırmadan önce, enerjinin özgürce akabilmesi ve bütün merkezlerinizin açık olması için, vücudunuzun ve aklınızın rahatlaması önemlidir. 6. Bölüm’de sayfa 122’de bahsedilen gevşeme alıştır masını yapmanızı öneririm.

Yoğunlaşma. Vücudunuzun ve zihninizin sakin ve açık olduğu şu anda yoğunlaşma alıştırmalarını yapmaya hazırsınız. Bu alıştırmalar, görüntülerinize hakim olmanız için, iç görünüzü keskinleştirmek amacı taşır. Zihinsel görüntüler üzerinde mükemmel bir kontrol kurmak, iç görünüzü açmak için, göz ve zihin jimnastiğinden başka bir şey değildir.

Duvarın oyunu. Bir olayı yaşarken, duyularımızın her biri etki altında kalır. Dokuların ve resimlerin, renkleri, sesleri, tatları vardır. Duyu sistemlerimizin her biri bizim ve görüntülerimiz üzerine telkinler içerir. Size, algılamanızı harekete geçirip, görüntüleri “görmenizi”, duymanızı”, “dokunmanızı”, “hissetmenizi”, “tatmanızı” ve bunların çevresindeki tüm diğer hisleri not etmenizi öneririm.

Canlandırma. İyice gevşemiş, çok iyi bir yoğunlaşmaya sahip ve duyularınıza hakim olmayı öğrenmiş olduğunuz şu anda, artık hayalde canlandırmaya hazırsınız.

İfade etme. Her alıştırma sonrasında, izlenimlerinizin hafızanızda yer etmesi için, onları ifade edebilmeniz önemlidir. Bunlar kişiye göre değişen yazı, yağlı boya veya kara kalem resimler, heykel, dans, diğer hareketli anlatımlar, şarkı vb. gibi çeşitli şekillerde bulunabilirler. Demek ki anlatım, sözlü veya sözsüz olabilir. Böyle bir çalışma sonrası, bir grupla tartışma da çok ilginç ve yararlı olabilir.

Yansıtma. Az önce bitirdiğiniz bu alıştırmadan sonra, meditasyon yapmanızı şiddetle tavsiye ederim. Ancak dikkatimizi içimize vererek, bize sunulan görüntülerin ve içlerinde barındırdıkları mesajların anlamını kavrayabiliriz. Aynı zamanda, bu içten gevşeme sırasında, yaşadığımız “hisleri” tekrar yaşayabilir ve yaşamımız üzerindeki etkilerini anlayabiliriz.

ALINTI (C. Martel – Je suis Energie!)

ZEYNEP ÖZYÖRÜK

KLAROS DANIŞMANLIK

Paylaş